HasieraBlogaElikadura egokia hobeto bizitzeko: zahartze osasungarri baterako nutrizio-gakoak

Elikadura egokia hobeto bizitzeko: zahartze osasungarri baterako nutrizio-gakoak

Gure bizitzan zehar, elikadura behar bat baino askoz gehiago izan da: energia eta gizarte konexio iturri bat da. Ondo jateak elikatu ez ezik, zaindu ere egiten gaitu, plazera ematen digu eta hobeto bizitzen lagun diezaguke.

Inoiz ez da berandu zaintzen hasteko. Edozein une da ona gure elikadurari arreta jartzeko eta ongizatera hurbilduko gaituzten aldaketa txikiak hartzeko. Modu orekatuan jaten ikastea tresna indartsua da bizitzako edozein etapatan.

Batzuetan, elikadura askotarikoa edo eskasa izan dezakegu, eta gure beharrak ez asetzeko arriskua dago. Horregatik, zenbat jaten dugun alde batera utzita, funtsezkoa da arreta jartzea janarien kalitateari eta orekari. Ondo elikatzeak benetan elikatzen gaituzten eta gure gaitasun eta beharretara egokitzen diren elikagaiak aukeratzea esan nahi du.

Hemen funtsezko ideia bat sartzen da jokoan: muskulua bizitza da. Muskulua mantentzea funtsezkoa da aktibo, indartsu eta gustatzen zaiguna egiten jarraitzeko gai izateko. Hori lortzeko, bi zutabe behar ditugu: elikadura egokia eta eguneroko mugimendua. Ariketa, bereziki indarrekoa, dieta on baten osagarririk onena da. Konbinazio horrek, gorputza zaintzeaz gain, ongizate emozionala eta eguneroko kalitatea ere bultzatzen ditu.

Eta, azkenik, nutrizio heziketa funtsezkoa da: zer elikagai behar ditugun, nola konbinatu eta bizitzako etapa bakoitzera nola egokitu jakiteak aukera ematen digu erabaki kontziente eta osasungarriak hartzeko.

Laburbilduz, oinarrizko gomendio batzuk partekatu nahi genituzke, elikadura orekatuagoa eta bizitzaren etapa horretara egokitua sustatzen lagun dezaketenak. Dekalogo txiki hori abiapuntu ona izan daiteke:

Adineko pertsonen nutrizioa hobetzeko 10 gako

  1. Garrantzitsuena ondo jaten ikastea da: Elikagai talde egokiak ezagutu eta nola konbinatu gure beharren arabera. Hortik aurrera, elikatzeak plazer izaten jarrai dezake eta jarraitu behar du.
  2. Planifikatu menu askotarikoa eta orekatua: Dieta mediterraneoa oinarri bikaina da barietatea, oreka eta zaporea ziurtatzeko eguneroko otorduetan.
  3. Zure janariek mantenugaiek baino gehiago eman diezazutela: Lasaitasunerako, gozamenerako, konexiorako eta ongizaterako uneak izan daitezela. Jatea deskonektatzeko, sozializatzeko edo, besterik gabe, zeure burua zaintzeko aukera bat izan daiteke.
  4. Sukaldaritza aberatsa: Perrexila, ezkaia, erromeroa edo oreganoa bezalako espezia eta belarrekin zaporeak sustatzeak janariarekiko interesa mantentzen lagun diezazuke.
  5. Aberastu zure platerak: Esne hautsa, fruitu lehor ehoak, gazta birrindua edo oliba olioa bezalako osagaiak gehitzeak lagundu egiten du janarien nutrizio-balioa handitzen, bolumena handitu gabe.
  6. Elikagaien testura zaintzea: Elikagaien testura egokitzea (birrinduak, bigunak, errazak murtxikatzen) elikadura segurua eta atsegina izateko lagungarria da.
  7. Proteinak zure aliatuak dira: Proteina nahikoak kontsumitzea (haragi gihartsuak, arrainak, arrautzak, lekaleak, esnekiak...) funtsezkoa da giharrak kontserbatzeko.
  8. Mugitu, ariketak ere elikatzen du: Saiatu egunero mugitzen eta, ahal baduzu, egin indar-ariketa espezifikoak astean 2 edo 3 aldiz. Arin sentitzeak ere animoa elikatzen du, eta giharrak mantentzen eta erorikoak prebenitzen laguntzen du. Jaten duguna bezain garrantzitsua da.
  9. Edan ura, egarririk ez baduzu ere: Garrantzitsua da ura modu erregularrean edatea. Estrategia on bat da botila bat beti eskura izatea egunean zehar, behar den kontsumoa errazteko.
  10. Desnutrizio-seinaleetara adi egon: Nahi gabeko pisua galtzea, nekea, ahulezia edo jateko gogoa gutxitzea alarma-seinale izan daitezke. Kasu horietan, funtsezkoa da osasun arloko profesionalei galdetzea.

 

Nutrizioari buruzko beste alderdi batzuetan sakondu nahi baduzue, Matia Eskolatik eskaintzen dugun “Elikaduraren gakoak: adinekoentzako nutrizio gomendioak” ikastaroan izena ematera gonbidatzen zaituztegu. Bertan, tresna praktikoak aurkituko dituzue, hala nola dieta mediterraneoan oinarritutako menu orekatu bat nola sortu, janariak aberasteko teknikak, etxean egindako irabiakiak nola prestatu eta, gainera, dieta zuen beharren arabera pertsonalizatzeko proteinen kalkulagailu bat.

Hipokratesek zioen bezala: “Zure botika zure elikagaia izan dadila, eta elikagaia zure medikuntza”. Milaka urteko esaldia, gaur egun inoiz baino indartsuago jarraitzen duena.

Matian nutrizionista

Gehitu iruzkin berria

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • You may use [block:module=delta] tags to display the contents of block delta for module module.
  • You may use [view:name=display=args] tags to display views.
  • Web gune eta posta helbideak lotura bezala agertuko dira automatikoki.
  • Lineak eta paragrafoak automatikoki egiten dira.